Carian Di Blog Ini

Jumaat, 24 Disember 2010

Doa Penerang Hati Rumi

DOA PENERANG HATI DALAM EJAAN RUMI

Doa Penerang Hati 1 - Dalam Ejaan Rumi
"ALLAAHUMMA AKHRIJNII MIN DHULUMAATIL WAHMI WA AKRIMNII BI NUURILFAHMI, WAFTAHLII ABWAA BAL 'ILMI, WA ZAY-YINII BIL AKHLAAKIL HASANAATI WAL HILMI. ALLAAHUMMA NAWWIR QALBII BINUURI HIEAYAATIKA KAMAA NAW-WARTAS SAMAWAATI WAL ARDLA ABADAN ABADAA BIRAHMATIKA YAA ARHAMAR RAAHIMIN.

Maksud Doa Penerang Hati 1:
"Ya Allah, keluarkan aku dari kegelapan ragu-ragu, kurniailah aku dengan sinaran kefahaman, bukakanlah bagiku pintu ilmu, dan hiasilah aku dengan akhlak yang baik dan kasih sayang. Ya Allah sinarilah hatiku dengan cahaya hidayahMU seperti Engkau menerangi bumi dam langit dengan rahmatMU Ya Allah Yang Maha Kasih Sayang.


Doa Penerang Hati 2 - Dalam Ejaan Rumi
"ALLAAHUMMA INNII AS ALUKA FI'LALKHAIRAATI WATARKAL MUNKARAATI WA HUBBAL MASAAKINI WA ANTAGHFIRALII WA TARHAMANI WA IDZA ARADTA BI QAUMIN FITNATAN FA TAWAFFAANII GHAIRAMAFTUUN WA AS ALUKA HUBBAKA WA HUBBA MAN YUHIBBUKA WA HUBBA AMALIN YU QARRIBU NII ILAA HUBBIKA"


Maksud Doa Penerang Hati 2:
‎"Ya Allah, aku mohon kepadaMU terbuka hati untuk berbuat kebajikan dan menjauhi kemungkaran. Menyukai orang-orang mukmin dan mengharapkan kasih sayangMU dan keampunanMU. Apabila Engkau menimpakam sesuatu ujian kepada satu golongan ummat, maka hindarkanlah aku dari tertimpa ujian itu. Aku memohon Kasih SayangMU dan kasih sayang kepada orang-orang yang suka kepadaMU dan menyukai orang yang mendekatkam dirinya kepadaMU"