Carian Di Blog Ini

Rabu, 22 Disember 2010

Bersalaman Dalam Islam - Cara Bersalam Lelaki dan Wanita

Cara Bersalaman Lelaki Dan Perempuan
ISI KANDUNGAN: Salam Tangan - Cara Bersalam - Bersalaman Dalam Islam - Bersalaman Di Hari Raya - Hukum Bersalaman - Hukum Bersalaman Dengan Bukan Muhrim - Hukum Bersalam Dengan Wanita - Hukum Bersalaman Dengan Bukan Muhrim

Bersentuhan antara lelaki dan wanita ajnabi adalah bertentangan dengan ajaran Islam dan ia juga dikategorikan sebagai perbuatan yang salah dan haram di sisi syariat.

Meskipun ada ulamak berpendapat bahawa seseorang wanita boleh bersalam dengan lelaki ajnabi dengan syarat pada ketika itu darurat yakni dengan tujuan untuk menjaga maruah dan air muka orang yang menghulurkan salam.

Wanita digalakkan sentiasa berpakaian sama ada bertudung yang agak labuh sedikit dan menjadikan tudung sebagai pelapik untuk bersalam apabila berhadapan dengan lelaki ajnabi.

Selain itu, teknik lain yang boleh digunakan ialah berpakaian dengan lengan baju yang luas dengan memasukkan tangan ke dalam lengan baju sedikit dan terus bersalam secara berlapik.

Teknik ketiga ialah, melapik tangan dengan selendang yang diletak atas bahu. Selalunya golongan kenamaan sangat gemar mengenakan selendang di bahunya sebagai fesyen Melayu tradisi. Insya-Allah dosa kecil ini dapat dielakkan.

Menurut etika dan protokol yang standard, seseorang lelaki tidak boleh menghulurkan tangan terlebih dahulu untuk bersalam dengan wanita.

Ini adalah kerana lelaki itu hanya perlu menyambut salam itu sekiranya wanita tersebut yang terlebih dahulu menghulurkan tangannya.