Carian Di Blog Ini

Khamis, 23 Disember 2010

Maksud Idola Yang Sebenar

Maksud Idola Yang Sebenar
ISI KANDUNGAN: Maksud Idola - Idol - Idola

Mungkin anda pernah mendengar perkataan IDOL tetapi anda tidak terlalu mengambil tahu makna sebenar perkataan itu. Mungkin juga anda menganggap perkataan itu sama maknanya dengan perkataan IDOLA dalam bahasa Melayu lantaran bunyi sebutannya yang hampir sama. Tahukah anda bahawa tanggapan anda ini SALAH sama sekali!.

Mengikut takrifan kamus Oxford (Edisi ketiga 2001), IDOL dalam bahasa Inggeris membawa maksud patung; berhala; pujaan; orang atau benda yang terlampau disanjung. Dalam konteks pengunaan, perkataan ini lebih sesuai menjurus kepada pemujaan benda, patung atau berhala. Hal ini dapat dilihat dengan jelas melalui beberapa terbitan perkataan lain seperti berikut :
  1. IDOLATRY = Penyembahan berhala
  2. IDOLATER = Penyembah berhala; musyrikin
  3. IDOLATROUS = (Bersifat) menyembah atau memuja
  4. IDOLIZE = (Terlampau) menyanjung.
  5. IDOLIZATION = Pemujaan; pendewaan.
Daripada terbitan perkataan-perkataan ini, jelaslah kepada kita bahawa pengunaan perkataan IDOL hanya sesuai digunakan untuk mengambarkan sifat terlalu taksub, menyembah, memuja dan terlalu menyanjung sesuatu yang bukan bersifat benda hidup atau dalam makna lain menyembah berhala / patung.

Gunakanlah perkataan ikon untuk menggantikan perkataan idola apabila merujuk terhadap orang yang menjadi teladan atau contoh ikutan.