Carian Di Blog Ini

Selasa, 18 Disember 2012

KIAMAT 21 DISEMBER 2012 - KAPAL ANGKASA, KUBU - KARUT SEMUANYA!

KIAMAT MELANDA BUMI HARI JUMAAT - 21 DISEMBER 2012? Begitulah ramai yang terpengaruh dengan kepercayaan entah dari mana datangnya ini. Jika benarlah kiamat akan melanda kita semua pada hari tersebut, buat apa nak dibimbangkan kalau kita semua orang Islam yang telah berusaha dengan ikhlas untuk taat kepada Allah. Kiamat cuma kecelakaan kepada orang-orang yang tidak beriman kepada Allah. Jika tak mahu masuk neraka, taatlah kepada Allah. Senang kan? Jangan fikir banyak, taat sahajalah kepada Allah.

Usah terpengaruh kiamat Jumaat ini
2012-12-18 Disediakan oleh Berita Harian


Umat Islam tak boleh percaya ramalan, perlu ganda amalan

Kuala Lumpur: Umat Islam diingatkan supaya tidak terpengaruh atau mempercayai ramalan bahawa kiamat akan berlaku Jumaat ini.

Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad, berkata sebagai umat Islam mereka perlu yakin kiamat pasti berlaku pada Jumaat, namun bila tarikhnya itu adalah rahsia Allah.

Katanya, hanya Allah SWT saja yang mengetahui bila tibanya hari itu seperti dijanjikan-Nya.

Namun, beliau berkata, adalah menjadi tanggungjawab umat Islam untuk mempersiapkan diri menghadapi kiamat ataupun hari pembalasan, tetapi tidak perlu meramalkan bila ia akan berlaku.

Tanda kiamat sudah dinyatakan buat persiapan

“Tanda-tanda kiamat yang besar dan kecil sudah dinyatakan sebagai persiapan untuk manusia menghadapinya. Kiamat ada dua iaitu kiamat kecil dan kiamat besar, kiamat kecil yakni kematian. Setiap manusia akan menghadapinya.

“Mengapa kita sibuk meramal tarikh kiamat, sepatutnya kita perlu sibuk untuk mempersiapkan diri bagi menghadapi kiamat kerana ia bakal terjadi.

“Ia adalah perkara ghaib yang mana hanya Allah SWT saja mengetahuinya. Bahkan Nabi Muhammad SAW bersabda, kalau dengar langit hendak runtuh (kiamat) tetapi di tangan masih ada benih (tanaman), maka tanamlah benih itu,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau mengulas polemik mengenai hari kiamat, yang mengikut Kalendar Mesoamerican Mayan pusingan bumi selama 5,125 tahun akan tamat pada 21 Disember ini.

Ekoran ramalan itu, segelintir masyarakat di negara ini termasuk umat Islam dikatakan membuat persiapan bagi menghadapi hari terakhir itu termasuk membeli dan menyimpan keperluan makanan.

Mohamad Shukri berkata, jika umat Islam mempercayai ramalan kiamat, bermakna mereka mencampuri urusan Allah SWT.

“Usahlah kita meramalkan bila kiamat akan berlaku sebaliknya menggandakan lagi amal ibadat bagi menghadapi kiamat,” katanya.